Algemene Homepage

Menukaart

VOORBEELD VAN EEN MENU VAN EEN DOORSNEE RESTAURANT IN TSJECHIE.

WANNEER ER ALLEEN EEN TSJECHISCH MENU IS, DAN IS ER MOEILIJK UIT TE KOMEN.

Jidelni listekSpijskaart

 (een greep uit de mogelijkheden)

De gebruiken in Tsjechische restaurants zijn soms anders dan in Nederland, een paar voorbeelden:

1: De bestellingen worden vaak niet gelijktijdig geserveerd, de ober vraagt dan voor wie het is. Een goed hulpmiddel is om even de Tsjechische naam van het bestelde gerecht op te schrijven.

2: Het vlees ligt vrijwel altijd op de aardappels o.i.d., even wennen.

3: Langs de rand van het bord ligt meestal wat rauwkost, eenvoudige salades zijn bij te bestellen

4: Aardappels enz. moeten altijd apart besteld worden

5: Per tafel wordt een papiertje neergelegd met wat er aan die tafel besteld is. Voor de gerechten wordt alleen de prijs opgeschreven en het aantal keren dat die prijs besteld wordt. Voor een halve liter bier wordt alleen maar een streepje gezet. Bij kleinere glazen gebruikt men een aparte code

6 Lege glazen en borden worden meteen weggehaald; (dit is daar een beleefdheidsvorm, dus niet onbeschoft). Je kunt gerust nee zeggen wanneer ze vragen of er nog wat moet komen.

7: Elk restaurant heeft aan de buitengevel een menulijst hangen, zodat je vooraf kunt zien wat ze hebben en kijk daarna even binnen of het leuk ingericht is. In grote steden, zoals Praag, zijn sommige restaurants erg duur, gewoon even verder lopen en je vindt best wel wat.

Er wordt over het algemeen veel vlees gebruikt, het is een stevige keuken zonder liflafjes.¬ 

Het is vaak verstandig om duidelijk te maken dat je Nederlander (Hollandsky of Nizozemsky) bent en leer de belangrijkste woorden, zoals: Goedendag, alstublieft, dank u, betalen aub. en tot ziens uit het hoofd.

Eet smakelijk

 

BuiltWithNOF

[TsjechiŽ Startpagina] [Wat is TsjechiŽ] [Regiofoto's] [Slowakije] [Menukaart] [Voorgerechten] [Vleesgerechten] [Gevogelte en Wild] [Vis en Vegetarisch] [Specialiteiten] [Bijlagen] [Salades en Desserts] [Tsjechische muziek] [externe links] [gastenboek en e-mail]